RSS Flöde

Systersonen

foto: mela. motiv: ungt geni.

foto: mela. motiv: ungt geni.

Det här, mina vänner, är Melas systerson. Han är den yngste men samtidigt mest bildade av oss alla. Det är inte vilka krumelurer som helst han sitter och ritar här, systersonen. Det är ett blivande mästerverk; Ung Pariserska, eller Skriet. Fast Pariserskan är Spindelmannen och Skriet är en mycket glad teddybjörn.

Men storheten finns där. Visst gör den det.

Systersonen har en nonchalans mot auktoriteter, en nonchalans värdig Tyler Durden och Malcolm X. Men med sötare kläder. Jag har på senare tid förstått att detta är ett genidrag, detta med det oemotståndliga utseendet och sättet att vara. Det var där de två andra herrarna felade.

När han talar – eller något i närheten av det – lyssnar jag efter visdom.

”Ho’ e’ mi’bok?” säger han, och kanske pekar han på boken. ”Det är min bok?” Jag försöker tolka denna retoriska fråga till att ha någonting med de moralfilosofiska tankarna om rätt till ägande att göra. Jag sitter länge, djupt försjunken i dessa tankar medan Systersonen lämnar sin visdom i rummet som en konstnär skulle ställa fram en svårtolkad tavla, och så går han och letar efter fotbollen istället.

Han är hemskt försiktig med kärleken. Det har han redan insett att man måste vara, och någon som har insett detta så tidigt, han måste vara klok. Mycket klok. Han är varsam med pussar. Ibland. Det beror nog på dagsformen. Till och med ett filosofiskt och anarkistiskt geni behöver, trots allt, låta hämningarna brista då och då och förlora sig i fysiska möten. Men ofta, väldigt ofta, är han sparsam.

”Får Christoffer pussen?” frågar Mela och Systersonen nickar tyst, går fram och ger mig en puss.

”Får mormor pussen?” frågar Mela och Systersonen svarar inte. Han tittar på leksaken i sina händer och verkar överväga innebörden i den här frågan; mormor. En auktoritet. En människa med stor röst. Människor med stora röster har alltid stort inflytande, det vet han av erfarenhet. Bitter erfarenhet. Ska han verkligen … ?

”Nej,” säger han sedan och skakar på huvudet. Han är en man med principer, Systersonen, och principer ska man följa så långt det bara är möjligt. För att demonstrera sin makt, kommer mormor från köket och ropar, ”Jooo, det får hon,” lyfter upp det unga geniet i sina händer och gosar in ansiktet mot hans hals. Först är han lite tyst. Det är ett brott, det här. Man ska inte gosa med fienden, heter det ju.

Men sedan kittlar mormor honom så innerligt mycket att hon bara inte går att motstå, och då skrattar han ett kluckande, ljuvligt skratt, blir så upphetsad av allt som händer omkring honom och alla jublar och mormor skrattar också och allting blir för mycket när han ska pussa mormor så han pussar mormor på glasögonen.

Efteråt vet han inte riktigt hur det blev så här. Han klär på sig sina skor – själv – och får lite, lite hjälp med jackan, där ärmen viker sig bakom ryggen och allt bara blir krångligt. Sedan vandrar han ut, något förvirrat, och reflekterar över pussen. Hur gick det här till? Nej. Inte igen, tänker Systersonen. Nästa gång ska han vara stark.

För att kompensera det här, överväger han att försöka rita ett A omringat av en cirkel i gruset på mormors gård, bara så hon vet vad som väntar. Men på mormors gård står Systersonens elektriska jeepbil och den är färgglad och fin och går att köra, och till och med en stor filosof, en verklig superhjälte, måste ha ett fordon, så han låter A:et vara. Mormor vann. Den här gången.

Jag betraktar detta från trappen. Klokt, tänker jag och nickar sakta. Mycket klokt. Man måste välja sina strider med omsorg.

Den här pojken kommer att ta världen med storm.

Annonser

»

 1. Äntligen! Jag har grunnat och grunnat, men fan, nu kom jag på det! Din strategi. Bloggens syfte. Det är faktiskt riktigt illistigt – och ett klockrent prov på omvänd eller negativ dialektik, har du läst Xram eller Legeh? Dvs analytisk snarare än syntetisk. Spjälkande liksom. Du kör maskinen åt motsatt håll för att komma åt de rena oförfalskade beståndsdelarna.

  Syntes -> Tes / Antites

  Syntesen är ditt samlade skrivande. Med risk för att bli lite lagom sådär, lite av varje, kladdigt, liksom. Prupp! Genom analektikmaskinen och ut kommer dels allt jättejättegulligt, kärleksfullt och hjärtevärmande och det hamnar i bloggen. Liksom nästan kväljande koncentrerat, som ospädd jordgubbssaft. Men! Allt lidande, all ondska, alla dödssynder och alla nedriga småsintheter hamnar 200′ proof, rena och obesudlade i Vincent! Det måste vara det ultimata noirtricket!

  Grattis! 🙂

  Svara
  • christoffercarlsson

   https://christoffercarlsson.wordpress.com/about/

   Jag var tvungen. Det där var … fantastiskt.

   Bara så att du förstår på vilken nivå jag egentligen befinner mig: min första tanke var, ”Xram och Legeh – är det Marvel-superhjältar?”

   Hahahaha!

   Svara
   • Jag föreställer mig serien, Marx roterar så mycket och snabbt i sin grav på grund av världens utveckling i allmänhet och alla misstolkningar av hans skrifter i synnerhet att han helt spinner loss, blir den spegelvände Xram – hämnaren och skruvar sig genom tiden för att knäppa alla som missbrukat Hans namn på näsan.
    Xram: Vad är det största psykologiska hotet mot en människa som fråntagits sina produktionsmedel?
    Stalin: Öh, äääh… Borgerlig liberal demokrati?
    Xram: Äppäppäpp! Psykologiska, sa jag. (Sträcker långsamt fram tumme och pekfinger i en ring i riktning mot Stalins ansikte.)
    Stalin: Äääh. Skenavrättning? USA? Mervärd…
    Xram: A-li-en-a-tion! Korkskalle! Ktschinggg! (Snärt, SKLITT!!!)

    Zooooooooommmmmmm!!! Scchhhhhwischhhshs!

    Xram: Efter revolutionen kan det på grund av risken för kontrarevolutionär verksamhet vara nödvändigt att för en tid införa ett temporärt styrelseskick, med begränsningar i folkmakten, vad kallas detta styrelseskick? (Xram håller kärleksfullt i Pålles öra.)
    Pol Pot: Öhhh. Proletariatets diktatur?
    Xram: Braaa! Duktig pojke. (Klapp på huvudet, fortfarande med ett vänligt men bestämt grepp om Pålles öra.) Och VILKA fråntas temporärt under proletariatets diktatur sin demokratiska rösträtt? (Xram sträcker återigen fram sitt supervapen, vänster pekfinger spänt som en katapult bakom tummens spärrhake.)
    Pol Pot: Ha! Enkelt! FOLKET naturligtvis! En stark ledare måste under denna per…
    Xram: FEL! (KNÄPP! Schooooschhh-sklitt!)
    Såhär är det käre Pålle, säger Xram och viftar ivrigt med pekfingret i luften. Under denna period fråntas de tidigare styrande klasserna: kapitalister, industrialister, adel, kungahus, officerare m fl, sin medborgerliga talan så att dessa inflytelserika och mäktiga personer inte ska kunna organisera en kontrarevolution i strid med folkviljan. Såtillvida är månne proletariatets diktatur ett illa valt begrepp, en s k misnomer, då dessa uteslutna klasser bara utgör några enstaka procent av befolkningen. Resten organiserar sig i arbetarråd med full demokratisk insyn och egenkontroll över utvecklingen, förklarar Xram lugnt och metodiskt för Pålles öra som han fortfarande har kvar i handen, medan resten av Khmerernas hjälte och fader har omskolats till plantgödsel som så många av hans lyckliga och priviligierade undersåtar.

    Ett blått dimmoln materialiseras till vänster om Xram, ett gult på hans högra sida. De dansar runt honom, ser ut att jaga varandra växelvis. Han ser oroligt på, slänger iväg örat och intar försvarsställning. Till slut krockar de två molnen, det säger Poff! och en grön dvärg i Lederhosen träder fram ur dimman. Xram slappnar av, flinar.
    Äh, var det bara du! Hur e Legeh?

    To be continued i ett annat liv…

 2. (Om du undrade så uttalas naturligtvis Xram som Scram! – helt konsekvent bakvänt alltså.)

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: