RSS Flöde

Systersonen på Skara Sommarland

Systersonen har spenderat de senaste dagarna på Skara Sommarland. Han har åkt vattenrutschkanor, badat och ja, tänker Systersonen, han har väl gjort allt det där som makten vill att de små människorna ska sysselsätta sig med, så att makten kan få verka ostört, ifred. Men ibland måste man ju få åka en rutschkana som går upp och ner i vågor och gör så att det kittlar i magen. Det måste man ju.

När han får frågan om det var roligt att åka vattenrutschkana, svider orättvisan till i honom ”Nej,” säger han och skakar långsamt på huvudet. ”Morfar puttade mig.” Och han tänker på detta, att människor som morfar – de som står högt upp i åldershierarkin och har pengar och makt – det är ju de människorna som puttar såna som Systersonen framför sig. Det sker ju varje dag, på varje företag i varje myndighet. Undan, lilleman, för här kommer Banken och han är rik och stark och stressad. Det är en tung insikt, detta.

”Aj, aj,” säger Systersonen om morfars och världens beteende. Sedan tar han ett viktigt beslut. Han går bort till morfar där han sitter vid datorn, och ställer sig framför honom. Vickar lite fram och tillbaka, mellan tå och häl, och sedan säger han sitt namn. Och så säger han ”Arg.” Det är en manifestation av den lilla människans motstånd.

Men så ser han att morfar tittar på bilar på datorn. Kampen, eller åtminstone det som skulle blivit en kamp, blir nu ingenting. Istället ger han sig hän åt alla dessa bilar, och kryper upp i morfars famn för att titta. Men han gör det inte med nöje, nej, det gör han verkligen inte. Han klättrar upp där som en missbrukare förbereder en sil. Och när ruset, alla dessa fantastiska bilar och färger och stora däck med fälgar och muttrar, ja, när morfar säger att nu räcker det och sedan är de borta … då återstår bara tomheten hos Systersonen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: