RSS Flöde

Meddelande till Sveriges lärare och elever

Vänner, kända och okända.

Skolorna har ju antingen redan börjat, eller kommer inom kort att göra det. Skolan är en fantastisk plats, både för läraren och eleven. Jag minns mina egna skolår precis som man bör, antar jag; med lite förakt, lite sorg, lite kärlek och lite lycka. Det var ju så det var. Det är så det är, att växa upp.

Skolan är den plats många spenderar allra mest tid på, möjligen bortsett från hemmet. Den är en trygg, fast punkt i tillvaron, oavsett om den är en mellanstadie-, högstadie- eller gymnasieskola. Skolan är en knutpunkt; en plats där föräldrarna inte finns och där unga människor umgås med varandra. Den värld som finns i och omkring skolan, så stor är världen, varken mer eller mindre.

Skolan är trygg och fast – eller borde åtminstone vara det. Så är det ju för många, men inte för alla. Och för de som går till höstterminens första dag med tunga steg, är skolan förmodligen en plats de mer än något annat fruktar eller våndas över.  I en miljö där få saker är viktigare än att passa in, att vara en del av normaliteten, finns inget värre än att bli exkluderad. Att finna sig i ett utanförskap.

Därför skulle jag vilja be er, alla, om något.

Håll ögonen på de som inte passar in, de med en serietidning eller en tjock bok i ryggsäcken. De som är dåliga på sport, eller ännu inte har blivit kyssta. De som går ensamma, med tunga steg. Glöm inte bort dem; se dem istället. De kan uträtta stordåd, men de kan också falla oerhört fel.

Så. Ta hand om er.

Och behandla varandra med varsamhet och respekt i höst.

Er förbundne,

CC.

Annonser

»

 1. Vackert CC. Visst blir man varm av att vilja väl. Av att byta fokus, från att streta på mitt i konkurrensen och kraven – till att vända sig om och se sig omkring. Från maktspel till kärlek 🙂

  Svara
 2. Här börjar helvetet på torsd. Jag ser de varje dag CC. The misfits. O Skolverket som går på åtgärdsklappjakt. Med diagnoser som fullkomligt haglar från ideologiskyn. Känner mig ibland som en tvångsrekryterad ukrainsk lägervakt. 3 dar kvar av lekfrihet o Bullerbybarndom. I 3 dar till får barnen klättra i träd likt Astrid Lindgren. Sen är det ”trivselregler” o EU-direktiv som regerar.

  Om skolan inte fanns – Nils Christie -70 nåt

  Svara
  • christoffercarlsson

   Calander; förstår precis hur du menar. det är fan inte lätt att vara barn/ung, alltså. Nils Christie är för övrigt en av mina favoritkriminologer (hans ”Crime as Industry” och ”Lagom Mycket Kriminalitet” är fantastiska böcker, inte bara för kriminologer). ”Om inte skolan fanns” har jag dock inte läst, men det låter ju som något Christie skulle skriva.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: