RSS Flöde

Min lärare Peter Magnusson

Parallellt med att jag skriver ett avslutande paper i kriminologi-kursen, har jag nu börjat nästa kurs. Det är en sociologi-kurs i kvalitativ metod.

Jag har en lärare som … ja. Han är mycket duktig, mycket pedagogisk, oerhört skicklig i att dra ut de övergripande, filosofiska och idéhistoriska grunderna ur de olika metodologiska ansatserna. Det är hemskt givande, på riktigt.

Men om ni tänker er att Peter Magnusson – ja, komikern – gör en parodi på en universitetslärare (hur osannolik den kombon än är) … sådan är min lärare. Jag har ännu inte bestämt mig för om det är bra eller dåligt. Men underhållande är det. Och lite frustrerande. Jag kan inte sluta tänka på det.

Vi sitter kring ett bord i ett sammanträdesrum, på ena kortsidan sitter läraren och gör det svårt att hålla fokus på det han säger. Han talar om ”mening”. Kvalitativ metod handlar om att se ”meningen” i någonting. Så säger de flesta som lär ut kvalitativ metod, men den här läraren han, ja, han använder det nästan i varenda mening. Varje slutkläm bottnar i ”meningen”.

Det är lite lustigt, det här, för mycket av det han säger leder liksom ingenstans. Så är det ju för nästan alla lärare på universitetet. Det resonemang de påbörjar, avslutar de aldrig eftersom något annat kommer emellan. Men det gör hela resonemanget om mening lite … ja, meningslöst. Jag är nära att fnissa till lite över det här, men hindrar mig själv, och sedan glider tankarna bort. Jag undrar hur jag skulle försöka ”fixa” situationen om jag helt plötsligt fnissade till. Sedan undrar jag om någon jag känner har gjort det och hur de gjorde. Jag tänker att Molly säkert har gjort det i något sammanhang, någon gång. Undrar hur hon löste det. Och sedan undrar jag om Molly gillar Peter Magnusson. Jag tvivlar lite på det, hon är ju ganska cool, Molly. GIllar Flight of the Conchords och sånt. Och så kommer jag på att den har jag ju lånat av henne, och måste se någon gång. Jag kanske kan se serien med Mela. Och då börjar jag tänka på Mela och hur hon fnissar hämningslöst och omöjligt kan vara stilla när hon är riktigt, riktigt glad över någonting, och det är ofantligt fint. Och precis då tränger min lärares ord igenom – ”Det viktiga är att materialets mening och forskarens mening har någon form av överensstämmelse – annars sparkar materialet tillbaka” – och då låter han som Peter Magnusson igen, och jag börjar vandra vidare i mina tankar.

Jag återfår, trots allt, snart fokus och min lärare börjar prata om någon märklig teaterföreställning han varit på, för att illustrera en koppling mellan teori och empiri. Det är en mycket bra koppling, och alla – till och med jag – förstår. Men när han får fram sin poäng så gör han en liten ansiktsmin och när han gör det ser han precis ut som Peter Magnusson gör i trailern till den där Sommaren med Göran-filmen, och jag blir ofokuserad och kan inte sluta tänka på det.

Och så fortsätter det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: