RSS Flöde

Angående P3 Dokumentär

Det är egentligen märkligt att jag inte nämnt P3 Dokumentär i bloggen tidigare. Men när jag blev intervjuad av Studentliv, hade de en liten del de tydligen kallar ”I din väska.” Det innebär, i korhet, att man ska säga vad man har i sin väska. Jag hade – bland annat – min iPod i väskan, och tog upp den. ”Den innehåller nog bara … P3-dokumentärer”, sa jag, i takt med insikten att min musikspelare inte innehåller en enda låt. Bara P3-dokumentärer.

Men P3 Dokumentär kan vara det bästa som hänt Public Service sedan, ja, jag vet inte … jag kommer faktiskt inte på något program som varit lika underhållande, tänkvärt och allmänbildande (!) som P3 Dokumentär varit för mig. Jag tror att det, som så ofta annars, var min vän Karl som för typ exakt ett år sedan upplyste mig om att ”du … du borde nog lyssna på det här.”

Sedan dess går det inte en vecka utan att jag lyssnar på en P3-dokumentär. Sedan starten 2005 har de gjort dokumentärer om oerhört många av de stora, svenska  händelserna som utspelat sig sedan 1900-talets början. IB-affären, Trustorhärvan, DC3:an som ”försvann”, Diskoteksbranden i Göteborg, Estoniakatastrofen, Gottrörakraschen, Västtyska Ambassad-dramat, Göteborgskravallerna, Fallet Cats Falck, Anna Lindh-mordet, Wennerström-affären, Bordellhärvan, Stig Bergling, Skandia-affären, Lidingöligan, Stureplansmorden, Fallet Dagmar Hagelin, IT-bubblan, 90-talskrisen, Bofors-affären, Ebbe Carlsson-affären, Ny Demokrati … det finns hur många som helst. Och nästan alla av dem är fantastiskt spännande och obscent välresearchade. Jag och Karl brukar benämna vissa av dem som Tintin-äventyr, de har liksom den spänningen och stämningen, samtidigt som de är sakliga och undersökande. De intervjuar aktörerna som var med ”när det hände”, och skildrar viktiga skeenden i vår nutidshistoria. De ursprungliga skaparna – de som gjort majoriteten av alla dokumentärerna – heter Fredrik Johnsson och Kristoffer Hansson och förtjänar alla priser och utmärkelser och lovord de kan få.

Och det fina med dokumentärerna är att de är närmast sociologiska eller statsvetenskapliga. De lär oss någonting om Sverige, det lilla landet i norr som mer än en gång stått i ett både positivt och negativt rampljus. Dokumentärerna är en kritisk skildring av landet vi lever i, en skildring av ett land som inte sällan begått grova övergrepp på människor och demokratiska principer, som försökt mörklägga skandaler och som har en betydligt mer dimmig och hänsynslös maktapparat än vad man kanske tror, men som också varit förvånansvärt rakryggat och starkt (ibland) när pressen på Sverige och svenska aktörer varit kraftig.

Om något ska vara obligatoriskt i skolan, så borde det vara att under högstadiet lyssna på minst en P3-dokumentär i veckan, som en del av samhällskunskapen. Eller, som står att läsa på deras hemsida: För att förstå hur händelser i vår nutidshistoria skapar avtryck och förändrar vårt sätt att leva måste händelserna sättas in i ett sammanhang. I Sverige finns en mängd händelser som påverkat både oss och andra länder, och på samma sätt har vi i Sverige tagit intryck av små och stora händelser som hänt utanför landet. Det kan röra sig om enskilda människors kamp eller om storpolitiska maktspel men i P3 Dokumentär är det alltid med utgångspunkt från ett Sverigeperspektiv som ämnen berättas.

Så, mina vänner. Om ni ännu inte upptäckt P3 Dokumentär – gå in på deras hemsida. Börja med att lyssna på, typ, Bofors, DC3:an, och Fallet Cats Falck. Sedan är ni fast, jag kan nästan lova er det.

P3 Dokumentärs hemsida, med alla dokumentärer som gjorts, finner ni här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: