RSS Flöde

Svar på diverse frågor jag fått i diverse former och sammanhang

Vad ska man köpa till (enter: namn) i julklapp? Säg ett julklappstips.

Köp inte en ”upplevelse”, en ”spikmatta” eller något annat ”trendigt” och – därmed – värdelöst. Köp något folk vill ha eller behöver; helst både och. Typ dvd-boxen med alla säsonger, inklusive julspecialen, av originalversionen av The Office, kanske den bästa tv-serien någonsin (jag säger inte att det är den bästa, men den kan vara det). Det är något folk borde vilja ha och, i tider som dessa, sannerligen behöver. Om du inte hittar The Office, fungerar Gervais och Merchants andra serie, Extras, i princip lika bra. Se bara till så att julspecialen av Extras är med i julklappsboxen. Utan den är inte din julklapp fullständig, för julspecialen är … magisk.

Hur går det egentligen med min bok?

Den är klar! I slutet av förra veckan skickade jag mina sista ändringsförslag till min finfina redaktör Anna. Det allra sista vi bestämde oss för att ändra, var det introducerande citatet. Citatet är viktigt för mig, och inledningsvis var det ett – enligt mig – vackert citat av John Berryman (en amerikansk poet). Det fångade stämningen perfekt, tyckte jag, och redan innan jag hade skrivit en enda rad i Vincent satt det i Word-dokumentet. Men nu, i slutet, blev jag lite tveksam över det, och nu är det ändrat till ett annat, betydligt bättre sådant. Om allt går som det ska, trycks Fallet Vincent Franke någon gång före jul.

Är jag nöjd med boken?

Nej, men jag är tillräckligt nöjd. Det finns en – viktig! – skillnad i att vara ”nöjd” och att vara ”tillräckligt nöjd”. Helt nöjd kommer jag aldrig att bli.

När släpps boken?

24:e mars 2010. Den kan gå att få tag på tidigare, dock, 24:e mars är bara den första dagen som media har ”officiell” rätt att recensera boken (vilket nästan ingen ändå bryr sig om längre; datumet är mest symboliskt).

Vad ska jag göra nu då?

Skriva nästa bok och – förhoppningsvis – bli doktorand i kriminologi till våren. Jag har sökt in till forskarutbildningen, och huruvida jag blir antagen eller ej är inte klart förrän i slutet av januari. Om jag inte blir antagen, fortsätter jag att skriva på nästa bok och pluggar som vanligt, med två kurser och en uppsats. Om jag blir antagen, börjar jag forskarutbildningen och skriver på nästa bok.

Hur går det med skrivandet?

Jo, tack, det har just börjat gå bra igen. Jag hade 70 sidor av ett nytt manus, första delen av en trilogi jag just nu kallar ”Fattigman”. Det är en berättelse om två bröder. Hur som helst, de 70 sidorna skrotade jag så sent som i fredags. Majoriteten av dem har kommit till i sporadiska spott under hösten, och det gjorde dem … tja, otillräckliga. De höll inte. Så är det för mig; ibland behöver jag komma typ en fjärdedel in i ett manus innan jag inser att jag är på väg åt fel håll. Nu har jag börjat om, och skrivit drygt tre kapitel, men det är en hel del klipp-och-klistra från de förra sidorna; de gamla höll kanske inte rakt igenom men vissa delar var finfina. Storyn är i stort densamma, den berättas bara med högre effektivitet och tyngre driv. Jag hoppas innerligt att ni kommer att tycka om den, när ni får den i händerna om typ … två år. Eller nåt.

Vad ska jag göra i jul?

Jag ska ta mig ner till Halmstad och fira jul där, med mina föräldrar och min bror. Det ska bli fint, det. Jag åker redan den artonde, på fredag, eftersom jag … kan. Målet är, dessutom, att ha 70 (nya) sidor manus i mitt Word-dokument när julhelgen är över. Det återstår att se om det lyckas.

Vad ska jag göra på nyår?

Jag ska faktiskt göra något så märkligt som att inte fira det särskilt mycket. Det stundar ju ett nytt årtionde och allt, och mitt 10-tal (om man så säger) hoppas jag blir betydligt lugnare än mitt 00-tal. På vissa sätt, i alla fall. 00-talet har på vissa sätt varit ett jävla årtionde, tycker ni inte? Det har kommit mycket fint ur det, men också mycket piss och hat och skit. Hur som helst – därför ska jag fira det i Borlänge, med Mela och hennes familj, som, enligt Mela, ”inte firar nyår. Vi äter mest mat och dricker alkoholfri cider vid midnatt.” I mina öron låter det, faktiskt, alldeles ljuvligt lugnt och kärleksfullt – som jag hoppas att mitt 10-tal blir. Så.

Hur är egentligen Jan Guillou i verkligheten?

Jag har ingen aning. Jag har, trots att vi vid ett flertal tillfällen vistats inom en meters avstånd, ännu inte utbytt ett enda ord med honom. Jag har inte vågat.

Annonser

»

  1. Fredrik Hoffman

    Fegis… 🙂

    Svara
  2. Nån har knyckt min The Office-box (eller jag lånade nog ut den till fel person och minns inte längre vem)!!! Det är en smärre katastrof, eftersom The Office nästan är den enda tv-serie jag kan tänka mig att se om.
    Förutom den där TV4-deckarkalkonen för länge sen där Jan Guillou spelade sig själv (”i verkligheten”) och sköt med jaktgevär på bovar. Hårdkokt, snudd på friterat! 🙂

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: