RSS Flöde

Angående människor som ”är ute och reser”

Det finns en tidning här nere i Halmstad, som kommer en gång i månaden, och heter Entré. Det är en intressant tidning, på många vis. Jag ska själv vara med i den i ett kommande nummer, bestämdes det igår. Jag har ju så dålig koll på Halmstadtidningar numera, men det föll sig så pass lämpligt att december-numret (den kommer en gång i månaden) kom med Hallandsposten idag. Och det är inte just Entré eller Halmstad eller så, som det här handlar om, utan om människor som, som det heter, ”är ute och reser”. Tidningen har just detta, hallänningar som är ute och reser, som tema denna månad.

Jag sitter på sängkanten (jag har ont i ryggen, av någon anledning) här nere och läser lite. Blir fascinerad, storögd och förvirrad. De är i min ålder, kommer från – vad det verkar – liknande bakgrunder, och lever helt annorlunda liv. Reportaget har små korta listor, ni vet, ålder:, kommer från:, och så vidare. Och så är det en av dessa punkter som fångar min uppmärksamhet; jobbar med i Sverige:. Det är denna punkt jag finner så intressant. De här kvinnorna – fascinerande nog, har tidningen enbart tagit med kvinnor i reportaget – är omkring tjugo år. Angående vad de jobbar med i Sverige, svarar de (och jag citerar):

Nada.

Inget just nu.

Jobbade ihop alla pengar i Oslo, har inget nuvarande jobb.

Livsnjutare som planerar sina framtida stordåd.

Smider nya planer inför framtiden.

Ingenting just nu, men har planer inför kommande höst och vinter.

Jobbade som kassörsöka och trädgårdsarbetare. Ska påbörja universitetsstudier till hösten.

Packar flyttlådorna tillbaka till Oslo.

En glad musikalisk brevbärare.

Thaiboxare, personlig tränare, kostrådgivare, dörrvakt.

Som ni ser, har jag strukturerat upp de här svaren i ett sorts flöde mellan två ändar. De sex första svaren skulle, i sak, kunna sammanfattas som ”ingenting”. Nu är ju de här svaren inte så utförliga, så jag har så att säga enbart tagit dem at face value, som det heter, och ska inte göra någon djupare analys av dem. Men sett med den linsen, är ”Livsnjutare” som ”smider planer” innehållslösa begrepp; ingenting.

Nåväl. Från ingenting till något som bör kunna kallas ”Har fast arbete”, alltså. Men vad som kan skådas ovan, är en klar övervikt åt ett håll – det är fler som är närmare att göra ingenting än det är som har någon sorts arbete (det finns också en viss åldersfaktor här; thaiboxaren är äldst av kvinnorna i reportaget). Syftet med resan varierar mellan att ”njuta av livet”, till att ”carpe diem!” till att ”jobba lite, åka mycket, rippa mer, njuta mest”. Vissa vill ”se världens alla hörn” och ”njuta av livet”. Begreppet ”kultur” finns med en gång.

Det här fascinerar mig. Jag vill inte låta kritisk eller sarkastisk eller så. Jag är inte den som brukar poängtera sånt här, men den här gången gör jag det för det kan faktiskt misstolkas. Men är den här livsåskådningen vanlig bland människor ”som reser”? Jag undrar det. De här människorna är så långt ifrån mig. Jag undrar vad vi skulle tala om, om vi hamnade mitt emot varandra under en middag. Jag undrar om jag skulle ha trevligt om jag reste med dem. Sannolikt inte, men det beror nog mer på mig än på dem. Jag undrar om de trivs med den här sortens liv. Själv skulle jag bli galen, ända in i ryggraden skulle jag skaka till som av en enorm kyla.

”Ingenting.”

Jag undrar hur vi, som en gång bör ha varit så lika, blev så olika.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: