RSS Flöde

Att säljas in

Om jag har förstått det hela rätt (det är jag alltså inte säker på att jag har) finns det i stort sett tre stora bokhandlare i Sverige. De består av Bokia, Akademibokhandeln och Ugglan (min gissning är att nästan alla bokhandlare som inte tillhör de två förstnämnda kedjorna tillhör den tredje). Så fort en bok släpps behöver förlagen sätta sig med inköpsgrupperna i de här kedjorna, och sälja in böckerna. Det kan typ ske på två sätt: antingen bestämmer sig kedjan för att köpa in boken centralt. Det betyder att de köper in ett antal exemplar som sedan skickas ut till alla återförsäljarna, så att boken går att finna i, exempelvis, samtliga Bokia-butiker i Sverige.

Eller, om kedjan inte gör det, måste förlagen försöka sälja in boken butik för butik. Om man bara tänker centrala Stockholm och Akademibokhandeln, behöver man alltså i så fall först sälja den till Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan, och sedan till den vid Sergels Torg, och sedan den längre upp på Drottninggatan, och så vidare. Fatta vilket jobb, och fatta ångesten.

Det är tydligen rätt sällsynt att helt okända författare säljs in centralt. Och jag är ju en sån. En okändis, om man så vill. Det har varit rätt jobbigt att gå runt och vänta på det där beskedet, om hur Vincent sålts in. Eller jobbigt och jobbigt, det är inte direkt nåt jag legat sömnlös över, men en del av poängen med att ge uten bok går ju förlorad om den inte går att finna i bokhandeln, liksom. Åtminstone känns det så för mig, som älskar att själv köpa böcker i bokhandlar och enbart anlitar internetbokhandlar när jag absolut måste (vilket, tyvärr, är rätt ofta). Beskedet om hur det gått har dessutom dröjt ett tag (gissningsvis eftersom bokrean sparkade igång nyligen, och bokhandlarna behövde styra upp den innan de kunde styra upp något annat).

Men därför känns det nu så sjukt skönt att kunna berätta att Vincent har sålts in centralt till alla de tre kedjor jag namndroppade däruppe. Så om du bor i Halmstad, om du bor i Stockholm eller om du bor i, tjavafan, Borlänge eller Kiruna – om typ en månad bör du kunna vandra in på närmaste bokhandel och finna Vincent där. Så länge bokhandeln är en del av Bokia, Akademibokhandeln, eller Ugglan (ni hittar Ugglan-handlarna på www.uis.se).

Hur många exemplar som kommer att finnas i varje bokhandel vet ifan, dock. Det har jag inte klurat ut än. En sak i taget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: