RSS Flöde

Ur bok 3

Två unga män i skägg och Converse-skor sitter på uteserveringen till ett italienskt kafé med varsin frappucino och smörgåsar med elegant broderat, ekologiskt pålägg. Männen diskuterar allvarliga ting, politiska frågor, men har nära till skratt. Påståendena och synpunkterna som utgör deras diskussion är korrekta, noga avvägda. De är välutbildade, och deras litteratur ligger i väskor inköpta på loppmarknader. När de skrattar gör de det lagom högt, inte för mycket men heller inte så kontrollerat att det låter falskt. Allt detta: vi är så civiliserade, så hälsosamma, så medvetna.

Sanningen är den omvända. De vet inte mer idag än de gjorde igår, är inte klokare eller mer insiktsfulla nu än de var förut. Men de tror att de vet mer, tror att lösningen är nära. Den illusionen i sig gör dem snarare mindre kloka, mindre upplysta om sakers faktiska tillstånd. Men illusionen är inte denna: att det är bättre att ha lunginflammation idag än för hundra år sedan (vilket stämmer). Illusionen är att ta vår utökade livslängd som ett tecken på att Sverige i sig har blivit en bättre plats, att ta antalet nystartade ”företag” som en indikator på vårt välstånd, att vår påstådda ”frihet att välja” gör oss mer fria, att politisk medvetenhet är detsamma som att medverka till politisk förändring. Så, med de illusionerna och de två männens uppfattning om hur saker och ting förhåller sig, faller ett samhälle sönder.

Kanske var det också så familjen Junker, som är fokus för vår berättelse, föll sönder.

Annonser

»

 1. ”Två unga män i skägg och Converse-skor sitter på uteserveringen till ett italienskt kafé med varsin frappucino och smörgåsar med elegant broderat, ekologiskt pålägg.” Medelklasskids fikar på stan, väääldigt intresaant att läsa…..

  ”Illusionen är att ta vår utökade livslängd som ett tecken på att Sverige i sig har blivit en bättre plats, att ta antalet nystartade ”företag” som en indikator på vårt välstånd, att vår påstådda ”frihet att välja” gör oss mer fria, att politisk medvetenhet är detsamma som att medverka till politisk förändring.” Möglig vänsterpropaganda av 1970-tals snitt, allvarligt talat du är pinsam herr Carlsson, din debut var ingen höjdare alls och med detta utdrag ser det ut som du ej lärt dig läxan. Förövrigt intressant att du ligger på samma förlag som personen som agerade hemlig uppgiftslämnare åt en av världens mest avskydda och brutala kommunist-diktaturer.

  Svara
 2. Frappucino existerar inte i Italien, men i alla fall du måste skriva frappuccino med 2 ”c”
  🙂

  Svara
  • christoffercarlsson

   Stort tack för detta, hade missat c:et. Och nej, de existerar ju inte där … Det är lite av poängen.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: